Winsum
Altijd wat te doen

Winsum

Er gaat niets boven Groningen. Of toch wel?! 20 minuten boven Groningen ligt Winsum: het mooiste dorp van Nederland. Althans dat zegt de ANWB. Wij gingen dat even checken.

Winsum-Obergum

Winsum-Obergum is een tweelingdorp. In de middeleeuwen was dit tweelingdorp groter dan Groningen. Het was een echte handelsnederzetting. Ze hadden daar alles: een markt, munt- en tolrecht en een Dominicanenklooster. Maar toen verloor Winsum in de 15e eeuw zijn stapel- en marktrechten. Deze rechten kreeg Groningen in handen. En tot overmaat van ramp werd Winsum in de 80-jarige oorlog helemaal platgebrand. Weg Winsum. Hallo Groningen. Een stad worden zat er voor Winsum niet meer in.

Straat in Winsum
Lente in Winsum

Dominicanenklooster

In 1276 werd het Dominicanenklooster gesticht. Deze heeft er ongeveer tot 1581 gestaan. Maar waar deze heeft gestaan en waar de kerk en de bijgebouwen stonden, is een raadsel. In 1949 werden er wel botten en een stuk muurfundering gevonden. In 2001 zijn er resten en skeletten opgegraven bij de aanleg van nieuwe riolering.

Winsumerdiep

Het Winsumerdiep is verbonden met het Reitdiep.
Winsumerdiep

Kenmerkend voor het tweelingdorp is het Winsumerdiep. Dit water vormt de grens tussen Winsum en Obergum. De twee dorpen worden met elkaar verbonden door de Jeneverbrug aan de oostkant en door De Boog aan de westkant. De Jeneverbrug is een vaste hoge voetbrug, oftewel een hoogholtje. De Jeneverbrug heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan het kroegleven in beide dorpen. De cafégangers gingen deze brug over om aan de andere kant van het tweelingdorp Jenever te drinken. De Boog was tot 1808 een houten ophaalbrug. Toen vonden ze het tijd om er een moderne bakstenen brug van te maken. In 1940 hebben ze de brug opgeblazen in de hoop hiermee de Duitsers tegen te kunnen houden. Dit mocht niet baten. De brug werd kort daarna alweer herbouwd.

Jeneverbrug
De Boog

Kerken

Ieder dorp heeft zijn eigen middeleeuwse kerk. In Obergum vind je de Sint Nicolaaskerk uit de 13e eeuw. Deze staat op de wierde. De Torenkerk uit de 11e eeuw in Winsum staat niet op de wierde, maar aan de oostkant ervan. Bijzonder. Eigenlijk staan alle middeleeuwse Groningse kerken midden op de wierde. Maar in Winsum dus niet. Daarnaast is de houten buitentrap met bordes en toegangsdeur van de kerk ook bijzonder. Waarom ze dit hebben gebouwd? Dat weet eigenlijk niemand.

Sint Nicolaaskerk in Obergum
Torenkerk in Winsum

Molens

Er staan twee molens in het tweelingdorp. Ze staan allebei in Winsum en ook nog eens vlakbij elkaar. Molen De Vriendschap is een koren- en pelmolen en molen De Ster is een korenmolen.

Molen De Vriendschap

Allermooiste dorp van Nederland?

Ik kan mij herinneren dat ik met Tocht om de Noord ook door Winsum heb gewandeld. Hier hebben we toen op een van de gezellige terrassen wat gedronken. Dat kon nu helaas niet vanwege Corona. Als je meedoet aan een wandeltocht krijg je niet zoveel mee van de charme van een dorp. Nu liepen we een route van 3 km en kregen we de charme van het dorp wel mee. Winsum is echt een heel mooi dorp. Maar of het echt het állermooiste dorp van Nederland is, weet ik niet.

Winsum heeft het vroeger niet kunnen winnen van de stad Groningen. Groningen heeft Winsum alle rechten afgenomen. Maar de verkiezing voor ‘Allermooiste dorp’ van Nederland heeft Winsum wel gewonnen. Dat kan Groningen ze niet afnemen. Er gaat misschien toch iets boven Groningen: Winsum!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply