Altijd wat te schrijven, Sterrenkindje

‘Wanneer ga je weer werken?’

Wanneer ga je weer aan het werk? Mijn werkgever had zo’n lange ziekmelding niet geaccepteerd. Wel heel coulant van je werkgever dat je zolang thuis mag zitten. Weet je al wanneer je weer gaat opbouwen? Bij mij op het werk was het niet mogelijk geweest om je vijf maanden ziek te melden. Oh een weekend naar Rome lukt wel, maar werken nog niet?

Werk is de graadmeter. Want als iemand weer aan het werk is, dan gaat alles goed. Als iemand nog niet aan het werk is, weet je genoeg. Toch?

Het zijn maar vier letters, maar het paste niet in mijn hoofd: ‘werk’. Mijn hoofd zat vol. Vol met verdriet, gemis en pijn. De eerste drie maanden na de bevalling deed de gedachte aan werk alleen al zeer. Volgens de psycholoog was dit normaal. ‘Je gaat vanzelf ruimte voelen in je hoofd’. Ruimte voelen. Wat een rare uitspraak dacht ik toen. Hoe voelt dat dan: ruimte in je hoofd? ‘Je moet op je gevoel afgaan’, voegde ze de psycholoog eraan toe. Ik kon mij niet voorstellen dat ik ooit weer gevoelens voor werk zou krijgen.

Maar het is waar. Op een gegeven moment voelde ik ruimte. Nog niet voor het woord ‘werk’, maar wel voor het woord ‘thee’. Evenveel letters, maar het weegt toch anders. Dus ging ik theedrinken op het werk en daarna nog een keer. In de loop van de tijd voelde ik dat ik steeds meer ruimte kreeg.

Na vijf maanden voel ik mij eindelijk stukken beter. Vijf klinkt lang hè, echter zijn het maar vier letters. De geboorte en het afscheid voelen niet als zo langgeleden. Ook niet zo kortgeleden als de spreekwoordelijke dag van gisteren, maar wel als die van eergisteren. Dat is oké, want het gaat om vandaag. Dus vandaag ga ik weer werken. Twee uur. Volgende week weer, iedere werkdag twee uur.

Jullie horen het vanzelf wanneer ik weer volledig aan het werk ben. Mijn gevoel zegt dat het me gaat lukken, maar vandaag nog niet.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply