Altijd wat te schrijven

verlof voorbij

In Duitsland hebben moeders een jaar verlof. Veel te lang, dacht ik. In Nederland hebben moeders 16 weken. Wel te doen, dacht ik. Nu denk ik daar heel anders over. Had ik maar een jaar, want 18 weken zijn veel te kort. Niet te doen. Gelukkig kon ik mijn vakantiedagen en onbetaald ouderschapsverlof aan mijn verlof plakken. Zo kwam ik uit op 23 weken verlof.

Maandag was het dan zover. Toen moest ik weer beginnen in Nederland. Als ik Duitse vrouwen vertel dat ik maandag weer ben begonnen met werken, krijgen ze spontaan een rolberoerte. ‘Unglaublich’.

‘Hoe ga je dat doen met borstvoeding’, is een veel gestelde vraag. 87% van de Duitse moeders start na de geboorte met borstvoeding. In Nederland is dat 69%. De WHO adviseert het eerste halfjaar alleen maar borstvoeding aan te bieden. In Duitsland krijgen 35,5% van de baby’s na een half jaar nog borstvoeding. In Nederland ligt dat percentage een stuk lager, namelijk 19%. Ik weet niet of dit een verband heeft met de verlofduur, maar ik kan het mij wel indenken. Borstvoeding geven kost tijd en geduld. En dat hebben vrouwen meer als ze verlof hebben dan wanneer ze aan het werk zijn.

‘Hoe heb je oppas kunnen regelen voor zoveel dagen, vragen ook veel Duitsers zich af. Wij konden Lucas namelijk niet aanmelden bij een Duits kinderdagverblijf. Zij nemen alleen kinderen op van de leeftijd vanaf 1 jaar, omdat er eigenlijk altijd 1 van beide ouders thuisblijft om voor het kind te zorgen. Gelukkig konden wij Lucas aanmelden bij het gastouderbureau. Wij moesten wel aan kunnen tonen dat wij beide werken. Lucas mag ook alleen maar op de dagen naar de gastouder als Henk en ik werken.

Wij brengen Lucas 1 dag naar de gastouder, 1 dag naar mijn moeder en 1 dag naar de moeder van Henk. ‘Du musst Lucas drei Tagen abgeben?’. De Duitse vrouwen zien het nog niet echt zitten. Heel eerlijk? Ik zag het maandag ook niet echt zitten. Maar het is goed gekomen. Het Nederlandse verlof is te kort, maar een heel jaar is misschien toch te lang.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply