Slaap hulplijn

Een strak slaapschema bij 10 maanden; daar ging ik voor. Baby’s houden van duidelijkheid (en ouders ook). ‘S nachts zou Lucas gewoon in zijn eigen bed slapen. Ik zag op Instagram ouders die een familiebed hebben. Daar slapen de kinderen bij de ouders in bed. Wat een onzin.

Ik kwam er al heel snel achter dat slapen op vaste tijden en met een vaste duur niet vanzelfsprekend is voor baby’s. Dus ik gooide een hulplijn open: Mr. Google. Het internet staat vol met schema’s. Je kan kiezen voor het 2-3-4 ritme of je haalt een slaapschema van een site van een slaapcoach (toen ik nog geen moeder was, wist ik daarvan het bestaan niet af). Alle schema’s hebben een gemene deler: het ochtend slaapje mag niet voor 09.00 uur starten, laat je kind ’s ochtends niet te lang slapen, de middagslaap moet twee uur duren, breng je kind ’s avonds rond 19.00 uur naar bed en laat je kind zoveel mogelijk in zijn eigen bed slapen. Nou, eigenlijk heel helder toch? Dus ik ging aan de slag met het opstellen van een schema. Mijn schema voldeed aan alle regels. Easy Peasy.

Één probleem: Lucas doet niet mee met mijn schema. Lucas wil soms voor 09.00 uur op bed, slaapt in de ochtend wel eens twee uur achter elkaar, het middagslaapje duurt niet altijd 2 uur en er zijn dagen dat ik om 18.00 uur al denk dat het 19.00 uur is. Én Lucas slaapt niet alle nachten in zijn eigen bed.

DRAMA. Ik kreeg er bijna stress van. ‘Volhouden’, lees ik op alle sites. ‘Structuur bieden helpt echt’, staat overal. Sommigen ouders en baby’s gaan echt goed op schema’s en vaste ritmes. Wij gaan er helemaal niet goed op. Wij hebben dus geen schema meer, maar een volgorde. Met deze volgorde lukt het Lucas om iedere dag gemiddeld 3 uur te slapen verdeeld over twee slaapjes. Het positieve van een volgorde is, dat je niet gebonden bent aan een tijd. Ik heb het in een tabel gezet, zo lijkt het net een schema.

1OpstaanOntbijtenSpelenSlapen
2FruitSpelenBroodSlapen
3FruitSpelenAvondetenSlapen

Als Lucas al om 08.00 uur in zijn ogen begint te wrijven en hangerig begint te worden, ga ik niet tot 09.00 uur rekken voordat ik hem naar bed breng. Mocht Lucas na 1 uur middagslaap alweer wakker worden dan haal ik Lucas uit bed.

Tja, en soms zijn er nachten dat Lucas niet in zijn eigen bed wil slapen. Ik weet het. Daar zijn ook oplossingen voor: even laten huilen, handoplegging, zoutlampen, slaapknuffels en slaapliedjes. Maar dat kost energie. Die energie heb ik ’s nachts niet. Dus wij leggen hem tussen ons in en slapen met z’n drieën de hele nacht door. De hoorn van de hulplijn heb ik allang opgelegd. Zo’n familiebed, waar kan je die kopen?