Reichsburg Cochem
Altijd wat te doen

Reichsburg Cochem

Geen zin in lezen? Scroll dan naar beneden voor het filmpje. 

Cochem

In het eerste weekend van november 2019 waren mijn man en ik in Cochem. Cochem is een oude romantische wijnstad aan de Moezel met een prachtig kasteel boven op de berg. Type het maar eens in bij Google. En je krijgt 1000 voorbeelden van onderstaande foto (dat wilden wij natuurlijk ook). 

Schip op de Moezel
Cochem By Night
Vakwerkhuizen in Cochem
Steegjes in Cochem

Je kan van alles doen in Cochem: het kasteel bezichtigen, door het prachtige stadje slenteren, een rondvaart maken op de Moezel, (heel veel) wijn drinken, slapen in één van de vele hotels, met een kabelbaan naar boven of een deel van de Moselsteig wandelen en terug met de bus. Wij hadden het advies gekregen dit niet in het hoogseizoen te doen. Het zou dan mega druk zijn. Daarom gingen wij aan het begin van de herfst. Goed idee, dachten wij. Een tip van onze kant: kies voor de herfst in oktober. In november sluiten namelijk de kastelen, zijn er geen rondvaarboten op de Moezel, sluiten vele hotels, doen de café’s en restaurants de keukens eerder dicht en rijden er beperkt bussen. Ohja en op Allerzielen en Allerheiligen is alles dicht! Dus wij slenterden vrijdags met een paraplu door een verlaten en nat Cochem. Gelukkig was het kasteel nog open. De laatste dag van dit jaar. Een bezoek is echt de moeite waard. 

Regen in Cochem

Reichsburg

De burcht Cochem werd vermoedelijk in het jaar 1000 gebouwd. In 1151 nam koning Konrad III het als rijksleen in bezit. Toen werd het een Rijksburcht (Reichsburg) en mocht een burchtgraaf erin wonen en het onderhouden. In het jaar 1689 kwamen de troepen van koning Lodewijk XIV aan in de stad. De hele stad Cochem werd verwoest en de burcht werd een ruïne. 200 jaar later kocht een Berlijnse koopman het grondstuk en liet de burcht weer opbouwen in de 19e eeuwse stijl. In de zomer vertoefde hij graag in zijn kasteel. In 1942 werd de Reichsburg eigendom van het Duitse Rijk. Uiteindelijk kwam in 1978 het kasteel in eigendom van de stad Cochem en is het een trekpleister voor toeristen. Ik moet eerlijk toegeven: mooi zomerhuisje!

Ingang Reichsburg
Reichsburg Cochem

Moselsteig

Zaterdag wilden wij de etappe Cochem – Beilstein van de Moselsteig wandelen. Vrijdagavond ging ik bij het hotel informeren over de bustijden en boottijden. De hoteleigenaar kon mij geen informatieblad geven en van de Moselsteig had hij nog nooit gehoord. Hij was door zijn infoblaadjes heen, want hij gaat maandag sluiten. Hij vertelde mij wel dat de boten niet meer voeren. Het seizoen is voorbij. Met de bus zou wel gaan, maar zoals hij al had gezegd; er zijn geen prospecten meer. Hij adviseerde een taxi te nemen. Enorm hulpvaardig was deze hoteleigenaar. Hij vroeg nog wel hoeveel km de etappe naar Beilstein was. Toen ik zei dat het 14,5 km was, kon dat volgens hem niet waar zijn. Dat moest veel korter zijn, met de auto was het immers nog geen kwartier rijden. Dus. Geen wandelfan.

Zaterdag vertrokken wij om 9.30 uur in de regen. Volgens de Duitse weerberichten zou het later op de dag prachtig weer worden. En dat klopte! Er kwam zon en wij kregen zelfs nog zweet. De tocht is geweldig mooi en ook best pittig. De wijngaarden kleuren naar de herfst, het uitzicht over het gekleurde Moezeldal is prachtig, en de dorpjes met vakwerkhuizen zijn zonder toeristen.  

Moezeldal in herfstkleuren.
Smalle wandelpaden op de Moselsteig

Om 15.00 uur kwamen we aan in Beilstein. Wij deden er langer over dan de gemiddelde wandelaar. Onderweg hebben we namelijk nog een aantal caches gelogt en heel veel foto’s gemaakt. En ik denk dat wij niet onder de noemer geoefende wandelaar volgens de Duitse begrippen vallen. Maar dat terzijde.  

Beilstein wordt het Doornroosje van de Moezel genoemd. Een pittoresk schilderachtig plaatsje. Ik vind het mooier dan Cochem. In plaats van een kasteel heeft Beilstein een heuse burcht en een klooster met kloostertrappen. Ik snap wel dat veel films dit stadje als filmset hebben gebruikt. Na wat te hebben gegeten gingen wij terug met de bus. We konden er ook voor kiezen om met de boot te gaan. Er ging nog één overtocht naar Cochem dit seizoen. Boodschap voor meneer de hoteleigenaar: “bedankt voor de informatie, maar een taxi is niet nodig”.  

Uitzicht op Beilstein vanaf de ruïne.
Beilstein By Night

Hangbrug

Zondag reden wij via Mörsdorf terug naar huis. Tussen Mörsdorf en Sosberg hangt een hangbrug op 100 meter hoogte van 350 meter lang. Het weer was er niet naar om ook nog een ronde te wandelen. Jammer, want de omgeving is prachtig. Maar een bezoek aan alleen de hangbrug is ook een aanrader. De foto zegt genoeg.  

Filmpje weekend Cochem

Bekijk hier het filmpje van ons weekend in Cochem: weekend Cochem.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply