Altijd wat te doen, reizen

Naar Madeira met baby

Vervoer

De enige optie om op Madeira te komen is vliegen. Als je met een baby gaat vliegen, ben je als ouder het animatieteam. Henk en ik hebben echt alles uit de kast getrokken: speelgoed, rozijnen, maisstangen, draagzak, fopspeen, drinken en nog meer rozijnen. Na de vlucht waren we alle drie doodop. Maar Lucas heeft niet gehuild. Doel bereikt.

Op Madeira huurden we een auto, een automaat. Gezien de wegen door de bergen een verstandige keuze. Een kinderzitje moet je extra bijboeken. Op Madeira rijden ze heel netjes en de wegen zijn goed onderhouden. Het invoegen op de snelweg is wel even wennen, omdat de invoegstrook heel kort is. Soms moet je echt even stilstaan voordat je in kan voegen. Als het mooi weer is, mag je 10km harder op de snelweg dan de aangegeven snelheid.

Onderkomen

Wij hadden via Airbnb een onderkomen geboekt. Wij hadden een huisje in Sao Vicence. Vanaf hier is het goed te doen om alle bezienswaardigheden af te reizen. In het huisje hadden we een woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer. In het bijgebouw stond een wasmachine waar we gratis gebruik van mochten maken. De eigenaar had voor Lucas een bed, een bad en een kinderstoel. Ideaal.

Kleding

Op Madeira is het eigenlijk het hele jaar mooi weer. Niet te warm, niet te koud, niet te veel regen, maar ook geen droogte. Perfect klimaat voor een baby. Niet alleen voor een baby kwamen wij achter. Ook de senioren vinden dit klimaat heerlijk. Wij kwamen dan ook veel senioren tegen die Lucas allemaal heel schattig vonden. En ja, je hebt er altijd mopperende senioren tussen zitten. ‘Wordt dat kind helemaal hierheen gesleept, om alleen maar in die draagzak te zitten. Sneu’.

Maar over het algemeen zijn het allemaal vrolijke en behulpzame senioren. Lucas zijn snottebellen worden (ongevraagd) afgeveegd. Zijn sokken worden opgehesen (‘anders krijgt hij koude voeten’) en zijn zonnehoed wordt weer recht op zijn hoofd gezet (‘zo nu kan hij tenminste weer wat zien’). ‘Vergeet je hem niet in te smeren?’, vroeg een oma mij terwijl ze de zonnebrand aanreikt. Lucas lacht en zwaait schattig naar alle opa’s en oma’s.

Maar de senioren hebben wel gelijk. Wij vonden het best lastig om de juiste kledingkeuze te maken voor Lucas. De zon scheen iedere dag, maar de wind maakte het best fris als je stil zit. Lucas had iedere dag een lange luchtige broek, sokken en een lange mouwen romper aan. Afhankelijk van de temperatuur en wind een T-shirt, een shirt met lange mouwen of een jas. Tijdens het wandelen hadden we een regenhoes die over de framedrager kan. Echt een aanrader. Die beschermt namelijk niet alleen tegen de regen, maar ook tegen de wind. En of de zon nou wel of niet scheen, we smeerden Lucas om de 2 uur in. Tip: zet een wekker om de twee uur in je mobiel. Ohja, en zijn zonnehoed had hij dus altijd op. Beschermt tegen de zon en de wind.

Uitjes met baby

Funchal

De hoofdstad van het eiland: Funchal is leuk om doorheen te wandelen. Zowel het oude als het nieuwe gedeelte is een bezoek waard. Op de boulevard en in het park kon Lucas kruipen en spelen. De rest van de tijd zat hij in de draagzak. Een kinderwagen is denk ik ook goed te doen in de hoofdstad. Niet bij alle eet- en drinkgelegenheden hadden ze een kinderstoel. Dan zat Lucas onhandig bij ons op schoot.

Hiken

Madeira is de plek om te hiken. Je hebt er eenvoudige hikes, maar ook pittige. Dus er is voor ieder wat wils. Wij hebben in totaal 4 hikes gedaan. Tijdens alle vier de hikes zat Lucas in de framedrager. De Deuter Comfort Kid zit perfect op mijn rug en heupen. Ik heb daarom ook alle hikes Lucas op mijn rug gedragen. Ik vond het echt goed te doen. Lucas trouwens ook. Hij keek zijn ogen uit en als hij moe was kon hij goed in deze framedrager slapen. Opmerkelijk was dat alle voorbijgangers Lucas gedag zeiden (soms werden er zelfs hele gesprekken gevoerd in verschillende talen), maar Henk en ik werden overgeslagen.

Alle wandelingen zijn goed bewegwijzerd en de paden zijn veilig. Begin wel vroeg, want anders loop je in een stoet. Lucas was iedere ochtend al vroeg wakker, dus vroeg beginnen was voor ons geen probleem.

Levada das 25 Fontes en Caldeirão Verde

Wij hebben twee Levada hikes gedaan: Levada das 25 Fontes en Caldeirão Verde. Op het eindpunt van beide wandelingen stort een waterval zich in een poel. Je mag in deze poel zwemmen, maar het water is echt ijs en ijskoud. Deze Levada wandelingen zijn eenvoudig en goed te doen met een framedrager. Ben je nog niet zo geoefend zou ik met Caldeirão Verde beginnen.

São Lourenço

De wandeling over het schiereiland São Lourenço is echt een aanrader. Ook deze wandeling is eenvoudig. Je hebt iets meer hoogteverschillen ten opzichte van de Levada wandelingen. Ook deze wandeling is heel goed te doen met framedrager. Vergeet niet de zonneklep op de framedrager te doen. Er is tijdens de gehele wandeling geen schaduw te vinden.  

van Pico do Areiro naar Pico Ruivo

Mocht je bovenstaande wandelingen hebben gedaan en je denkt: ‘oké dit ging eigenlijk best goed. Nu wil ik iets uitdagenders’, ga dan voor de tocht van de Pico do Arieiro naar de top van de Pico Ruivo. Dit is de spectaculairste hike van Madeira. Deze hike is echt GE-WEL-DIG, maar ook echt pittig. Toch zijn we eraan begonnen en hebben we de tocht kunnen voltooien. Wat was ik mij een potje trots!  

Tropische tuin in Monte

De senioren reizen niet alleen dit eiland af vanwege de goede weersomstandigheden, maar ook vanwege de vele mooie bloemen. Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd. Je kan er prachtige tuinen bezoeken. Klinkt misschien suf en saai, maar dat is het niet. Althans dat vonden wij.

Wij hebben de tropische tuin in Monte bezocht. Monte is een hoger gelegen dorp nabij Funchal. Vanuit Funchal kan je met de kabelbaan naar Monte. Het eindstation is bij de ingang van de tropische tuin. Neem je baby vooral mee als je met de kabelbaan gaat. Wij werden namelijk uit de ellenlange rij gehaald en mochten na het kopen van een kaartje direct instappen. Service! Een kinderwagen is niet aan te raden. Wij zagen enkele ouders met kinderwagens rondlopen in de tuin. Najah lopen, het was meer tillen. En ze zagen er niet vrolijk uit. Dus neem je draagzak mee. Lucas vond alle kleuren en bewegende bloemen en bladeren heel interessant. Ook waren er genoeg plekken waar Lucas even kon kruipen. We moesten wel goed opletten welke bladeren en bloemen hij in zijn mond stak. 

Laurierbos

Madeira heeft het grootste laurierbos ter wereld. Vele bomen zijn al meer dan 800 jaar oud. Dit bos staat zelfs op de werelderfgoedlijst. Het bos is op het mooist als er een mist in hangt. Dan lijkt het net of je een sprookjesboek binnen wandelt. De bodem en de bomen zijn bedekt met 20 verschillende soorten mos, alsof er ieder moment een elfje op kan landen. De bomen hebben mysterieuze vormen waardoor het lijkt alsof het bos leeft.

Tja en wanneer het mistig is, dan heb je een hoge luchtvochtigheid. Dat kwam bij ons in de vorm van regen naar beneden. Wij wilden dat sprookjesboek in, dus trokken we onze regenpakken aan. We hebben een uur door het bos gestruind. Je kan er ook prachtig wandelen, maar daar vonden wij het te nat voor.

Volkstuintjes onderaan een klif

Aan de kust van Achadas da Cruz ligt op de vlakte, de Calhau, een volkstuin. Deze volkstuin is alleen te bereiken per voet of per kabelbaan. Wij kozen voor de kabelbaan. De kabelbaan gaat stijl 450 meter naar beneden. Best spannend. Het uitzicht vanuit de kabelbaan is echt prachtig. Beneden op de Calhau hebben enkele bewoners van Achadas da Cruz hun groenteveldje of wijngaard. Er staan ook een paar weekendhuisjes tussen. Eerlijk is eerlijk, het is er wel een beetje rommelig. Ach, dat zijn volkstuintjes altijd. Toch is het een bezoek waard, want wie heeft er ooit een volkstuin gezien met zo’n prachtig uitzicht.

Walvissen en dolfijnen spotten

Henk wilde graag dolfijnen en walvissen spotten. Dus boekten we een boottocht. We hadden de keuze uit een catamaran of een replica van het vlaggenschip van Christoffel Columbus, de Santa Maria. We gingen voor de laatste optie. Met baby is dit beter te doen dan een catamaran. Je kan op het schip comfortabel binnen of buiten zitten, Lucas kon veilig rondkruipen en je kan goed met de draagdoek rondjes lopen. Oh en er is een toilet aan boord.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply