Altijd wat te doen, reizen

Kopenhagen – Op trollenjacht

Wij gingen op trollenjacht in en om Kopenhagen. De trollen staan op afgelegen plekken, waar je als toerist niet zomaar naar toe zou gaan. Je moet dus goed kunnen zoeken. Wij pakten, als echte avonturiers, de kaart van Thomas Dambo erbij en gingen op pad. 

Thomas Dambo

Thomas Dambo is een Deense recyclekunstenaar. Hij woont in Kopenhagen, maar maakt kunst over de hele wereld. In 2020 moest hij terug naar Denemarken reizen, vanwege de Coronapandemie. Hij kon dus niet verder met zijn projecten in het buitenland. Daarom startte hij een project in zijn eigen land: Den kæmpestore Troldefolkefest. Oftewel het grote trollenfestival. Van afvalhout maakte hij een aantal reusachtige trollen en verstopte deze in de Deense natuur. Mensen konden op deze manier corona-proof op trollenjacht. 

Kaptain Nalle

De eerste trol plaatste hij vlakbij zijn eigen werkplaats in het gebied Nordhavn in Kopenhagen. Een industrieel gebied. Lucas keek zijn ogen uit, want in het nieuwe havengebied werd er gewerkt met kranen, bulldozers, graafmachines, kiepwagens en vrachtwagens. Toen we het nieuwe gebied voorbij waren, kwamen we in het oude havengebied. Hier was het iets minder fancy. We stonden voor een gesloten hek. Aan de rechterkant zat een groot gat in het hek. Vanuit dit gat slingerde er een modderig pad met diepe kuilen door het puin. Naast het pad lagen flessen met doodshoofd etiketten erop, verroeste BBQ’s, volle puinzakken en met graffiti bespoten jerrycans. Een ander gezin, met nanny, vertelde ons dat we op de juiste route waren. Zij waren halverwege teruggekeerd, want het pad was niet te doen met buggy. 

Vanuit dit gat slingerde er een modderig pad met diepe kuilen door het puin.

Als echte avonturiers volgden wij het pad. Lucas zat veilig bij mij op de rug en vroeg zich af waarom hier zoveel rommel lag. ‘Mama hier moet een veegmachine langs.’  Hij had gelijk. Na een aantal hindernissen kwamen we bij Kaptajn Nalle aan. Nalle is een sterke trol, want hij trekt een boot met zich voort. Een geweldig gezicht. Lucas was minder onder de indruk. ‘Mama we moeten helpen, want de trol kan de boot niet trekken.’ Hij had gelijk. De trol bleef maar op die plek staan met zijn boot. Met ons drieën hebben we meegetrokken. ‘Nee, de boot is te zwaar.’ 

Little Tilde

‘Gaan we weer trollen zoeken?’ Ook Lucas had de smaak te pakken. De volgende dag gingen we weer op trollenjacht. Nu zochten we een trol die hoort bij het project van de vergeten reuze trollen. Thomas plaatste zes trollen op mooie verborgen locaties. Een groot contrast met de locatie van Kaptain Nalle. Een van de verborgen parels is de natuur van Vallensbæk. 

Hier tuurt kleine Tilde tussen de bomen door naar de overkant van het meer. In de zomer kan je met de pont naar de overkant van het meer. Van een afstand is Tilde denk ik ook prachtig om te zien. 

‘Tilde is niet klein.’ Lucas had gelijk. Tilde is reusachtig. Reusachtig prachtig. Tilde is een dierenvriend. Zij kan namelijk 28 vogels huisvesten. Of eekhoorns die vervolgens alle vogels weer opvreten. Ah, daar komt mijn chagrijnigheid weer even de hoek om kijken. Maar goed. Thomas Dambo maakte dus 28 vogelhuisjes aan de binnenkant van de sculptuur. 

Tilde kan 28 vogels huisvesten. Of eekhoorns die vervolgens alle vogels opvreten.

Thomas on the mountain

Vanaf Little Tilde is het maar een klein eind wandelen naar Thomas. Hij is ook één van de zes. Het was even zoeken naar de juiste heuvel en het juiste pad. We glibberden over het modderpad naar Thomas toe. Ik viel bijna om met Lucas op mijn rug. ‘Mama jij hebt een takel nodig.’ Ik geef hem gelijk. Die had ik goed kunnen gebruiken. Uiteindelijk kwamen we veilig en zonder takel bij Thomas de trol aan. ‘Kijk papa, deze trol is wel gevallen. Die heeft ook een takel nodig.’ Ik leg hem uit dat Thomas boven op een heuvel van het uitzicht ligt te genieten. Hij ligt lekker te zonnen. Lucas geloofde mij niet, want er was helemaal geen zon. Nee, hij was echt gevallen.

Lucas kietelde hem onder zijn reusachtige voet. ‘Kijk hij lacht. Hij vindt kietelen leuk.’ 

Op de lange benen van deze trol, gaven we Lucas een schone luier. Ik zei dat dat wel mocht. Lucas dacht dat ook, want hij had nog heel veel been over. Thomas heeft inderdaad hele lange benen. 

Bereikbaarheid

Kaptain Nalle is goed te bereiken met het openbaarvervoer. Vanaf het station Nordhavn liepen wij heen en we gingen met de bus weer terug. Het pad is slecht begaanbaar voor buggy of kinderwagen. 

Tilde en Thomas zijn ook goed te bereiken met het openbaarvervoer. Als je de juiste route kiest is het pad redelijk goed begaanbaar voor buggy of kinderwagen. Wij namen de bus vanaf het station Vallensbæk. Het is dan nog maar een kwartier lopen naar de trollen. 

Wees een avonturier en ga ook op jacht. Het is gratis! 

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply