Altijd wat te doen, erop uit

Floriade

Wij gingen met de familiedag naar de Floriade. De Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling (leuk woord voor galgje). ‘Boring’, hoor ik jullie denken. ‘Beetje bloemen kijken en door een te warme kas lopen’. Dat is ook wat ik er in eerste instantie van voorgesteld had. Maar niets is minder waar.

Als je de plattegrond van de Floriade bekijkt, lijkt het net een dorp. Als de tentoonstelling voorbij is, wordt het omgetoverd tot een woonwijk. Er zijn al straten, kavels, speeltuinen, bruggen, een school en een verzorgingstehuis. Dit verzorgingstehuis heeft een labyrint tuin waarin je de bloemen en planten op ooghoogte kan bekijken speciaal voor demente mensen.

Een van de bruggen binnen de Floriade is gemaakt van vlasvezels. De bruikbaarheid van dit materiaal wordt nog onderzocht, daarom wordt deze brug voortdurend gemonitord. Wat gebeurt er wanneer het regent of als de zon schijnt? En wat gebeurt er als de hele familie erop staat te springen? Dat kan je allemaal terugkijken op de site. Drie keer raden hoe laat wij op de brug stonden te springen.

Tip: boek een gids. Zij/hij vertelt interessante weetjes over de Floriade.

Buiten kan je de landpaviljoens bekijken. Ieder land laat zijn wereldse tuin zien en wat zij doen aan duurzaamheid. In Qatar zie je een een pigeon tower (duiventoren) gemaakt van duurzame materialen met een 3D-printer. In Duitsland heb je een interactieve expositie. Hier leer je over de groene stad van de toekomst. Ik moest halverwege afhaken, want Lucas had mijn rug onder geplast (de luier drukte door terwijl hij in de draagzak op mijn rug zat). Japan pronkt met zijn prachtige bloemen en planten. Echt duurzaam is Japan niet. Om de twee weken planten ze hun tuin opnieuw aan met planten en bloemen die ze laten overvliegen vanuit Japan. De Verenigde Arabische Emiraten heeft vissen. Deze vissen poepen. Deze poep persen ze tot olie. De vliegtuigen van de KLM gebruikt deze olie. Er zijn nog veel meer interessante tuinen, maar daar hadden wij helaas geen tijd voor.  

Als komkommertuinbouwfamilie kon een bezoek aan de kas niet ontbreken. Daar kan je prachtige bloemen bekijken, maar ook groente en fruit proeven, leuke instagramfoto’s maken, ideeën op doen om je huis te stijlen en de slimme innovaties bekijken.

De nationale deelnemers zijn ook een bezoek waard. Ik heb met open mond naar de verticale tuin op de Aeres Hogeschool Almere gekeken. Als dit de toekomst is, mag die toekomst snel beginnen. In het paviljoen waarin ze de toekomst van de woningbouw laten zien, hebben ze vloeren gemaakt van afgekeurde groentezaden. Natuurlijk gingen we met zijn allen opzoek naar de vloer gemaakt van komkommerzaden. Gevonden!

In een ander paviljoen staan tiny houses; woningen die meer energie opleveren dan dat jij verbruikt. Klein maar fijn. Sommige huizen kan je ook van binnen bekijken. Als afsluiter vlogen wij met een luchtballon over Flevoland. Met een VR-bril op stonden we in een luchtballonmand te genieten van het uitzicht.

De Floriade is allesbehalve saai. We konden een kijkje nemen in de wereld van Lucas als hij net zo oud is als wij en dat is zeker een bezoek waard.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply