Altijd wat te doen, weekend weg

Duurzaam overnachten op de Veluwe midden in de natuur.

Weg van de bewoonde wereld

Wij probeerden twee dagen het autarkische leven uit midden in de natuur van de Veluwe Noord (het Zwolse Bos). Klinkt spannend hè. Autarkisch betekent dat je zelfvoorzienend bent. Dus niet aangesloten op het elektriciteitsnet, het gasnetwerk, de watervoorziening, het riool, het wifinetwerk en het wegennetwerk. Super duurzaam. ‘Let’s go off-grid’, staat er met een Engelse leus op de website van Cabiner. Wij waren echt even helemaal weg van de bewoonde wereld. ‘Unpluggen’, noemt team Cabiner dat.

Het autarkische leven. Klinkt fantastisch. En dat is het ook.

Wij trokken onze wandelschoenen aan, pakten onze backpack vol met alleen de hoognodige spullen (zie hier onze paklijst) trokken Lucas zijn wind- en waterdichte buitenspeelpak aan en gingen op pad. Of nee: we gingen op avontuur. Lucas zat in de framedrager. Een lange wandeling was het niet. Avontuurlijk wel. Wij baanden ons een weg over de door zwijnen omgewoelde paden. Na 30 minuten kwamen we aan bij de cabine. Wauwie.

Overnachting midden in de natuur op de Veluwe

Wij overnachtten in een cabine midden in de bossen van Noord Veluwe. Een cabin wordt tijdelijk in een gebied geplaatst, is zelfvoorzienend en enkel te voet bereikbaar. Een cabin, ook wel wikkelhuis genoemd, is gemaakt van duurzame materialen zoals hout, karton en vlas. De cabin wordt gemaakt door karton rondom een mal te wikkelen. Klinkt ingewikkeld, maar ziet er prachtig uit.

Lucas sliep in zijn slaaptent in de cabine. Naja, de eerste nacht niet. Dat was drama. Toen wilde hij niet in zijn tent slapen, maar wel tussen ons in. Henk en Lucas sliepen heerlijk. Ik niet, want ik lag op het randje, durfde niet te bewegen en had het koud.

Zijn ochtendslaap sloegen we over en gingen een eind wandelen. ’s Middags hadden we zijn slaaptent buiten neergezet. Lucas heeft toen heerlijk twee uur geslapen in de dennengeur en herfstzon. Autarkischer kan niet. ’s Avonds sliep hij in zijn tent achter een stoel met een slaapzak erover. Misschien iets minder autarkisch, maar werkte goed! Lucas sliep de hele nacht door.

Duurzaam overnachten, daar zit een luchtje aan

De cabine is ingericht met alles wat je nodig hebt. Niet meer dan dat en dat is ook precies genoeg. Midden in de cabin staat een houtkachel. Uiteraard moet je zelf het hout hakken. Hiermee wordt niet alleen de cabin opgewarmd maar ook het eten in de gietijzeren pan en het water om de afwas mee te doen of voor een warme douche. Het gefilterde grondwater pomp je zelf op. Stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen. En je behoefte doe je op een composttoilet. Dat stinkt, maar is wel duurzaam. Ja, ‘het vraagt om de juiste mindset’, zeggen ze bij team Cabiner. Maar als de nood hoog is, heb ik weinig overtuiging nodig.

Onze activiteiten met kind(eren) op de Veluwe; terug naar de natuur

Wij kookten eenpansgerechten, speelden spelletjes, verzamelden takken van het gras, bouwden torens van houtblokken en gooiden deze vervolgens weer om (want dat stuitert zo leuk van de trap), maakten foto’s, wandelden over de hei en door het bos, mijmerden over hoe wij nog meer kunnen verduurzamen, lazen een boek, warmden ons op bij de kachel en sliepen heerlijk. Dat alles midden in de natuur.

Het is een hele opsomming, maar het voelde als niks doen.

Wat Lucas van het autarkische leven vond? Ik denk heel erg leuk. Lucas houdt ervan om de hele dag buiten te zijn en bij ons te zijn. Hij haalde dennenappels, kastanjes, takjes en schors van het gras en verzamelde dit op de houten trap. Vervolgens moesten wij hem helpen om hiermee torens te bouwen die hij daarna met veel plezier omgooide. Wanneer Henk het hout hakte moedigde hij Henk aan met een schaterlach. Lucas sloeg met zijn hand op de boomstam en zei daarbij: ‘tik, tik’, ten teken dat Henk weer moest gaan houthakken.

Overdag maakten we wandelingen over de hei. Lucas vindt het prima om in de framedrager te zitten zolang ik maar in beweging blijf. Hij wijst alle honden, kraaien, duiven, dennenappels en wandelaars aan. Henk moet iedere dennenappel en beukennoot voor hem oprapen zodat Lucas deze tijdens het wandelen uit elkaar kan pulken. Waarna ik onder de douche stukjes beukennoot en dennenappel uit mijn haren vis. Ja, we gingen echt helemaal terug naar de natuur.

Team Cabiner heeft gelijk! Overnachten in een Cabiner is een unieke manier om de lokale fauna, rust en sterrenhemel te ervaren. Je bent echt helemaal weg van de bewoonde wereld en op elkaar aangewezen.

Autarkisch leven is een aanrader!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply