Altijd wat te schrijven, Sterrenkindje

De naam van ons sterrenkindje.

Een aantal dagen voor de bevalling hadden we samen besloten ons kindje na de bevalling geen naam te geven. We waren helemaal nog niet met namen bezig. Daar waren we ook nog helemaal niet aan toe. Het was eenvoudigweg nog te vroeg voor een naam. De verpleegkundigen en arts vroegen ook niet naar de naam. Ons kindje werd benoemd als ‘jullie kindje’. Dat was voor ons voldoende.

‘Mochten jullie later toch beslissen jullie kindje een naam te willen geven, kan dat. Ook over de inschrijving bij de gemeente mogen jullie nadenken. Dat hoeft niet nu. Je mag ook beslissen om dit later te doen of om het nooit te doen’, zei de arts na de bevalling. Wij dachten dat we dit al besloten hadden en dat onze beslissing goed zou voelen. Maar onze beslissing voelde niet goed, misschien hadden we toch nog niet besloten.

Onze beslissing voelde niet goed, misschien hadden we toch nog niet besloten.

Wij wilden ons kindje alles wel willen geven: een fijn thuis, een goede ontwikkeling en heel veel liefde. Pas na de bevalling beseften wij dat het enige wat wij ons kindje konden geven is een afscheid en een naam. Een pijnlijke realiteit. Wij besloten daarom uiteindelijk toch om ons kindje een naam te geven, maar we wilden wachten tot het geslacht bekend was. Dit konden ze tijdens de bevalling namelijk niet vaststellen.

Een naam krijgt betekenis naarmate een kind ouder wordt. Wanneer Lucas in zijn laarzen en pyjama door het huis banjert, denk ik bij mijzelf ‘typisch Lucas’. Deze associaties zullen we bij ons tweede zoontje nooit krijgen. Dus zochten wij naar een naam met een betekenis.

Ons stoere mannetje hebben wij de naam Jari gegeven. Jari. 4 letters, want wij zijn nu een gezin van vier. Jari is een Scandinavische naam. Het is afgeleid van het Oudnoorse woord ‘hjálmarr’. Hjalmr betekent helm en arr betekent strijder. Samen betekent het dus gehelmde strijder, ofwel beschermde strijder.

Jari betekent gehelmde strijden, ofwel beschermde strijder.

De baarmoeder bood Jari bescherming. Met de baarmoeder als bescherming kon hij leven en strijden. Jari streed tot de laatste seconde. De artsen waren iedere keer weer verwonderd dat zijn hartje nog klopte.

Ondanks zijn goede bescherming, kon hij tot ons grote verdriet de strijd niet winnen. Op 1 maart 2023 is Jari geboren en hebben we afscheid van hem moeten nemen. Onze dappere strijder verliet na 17 weken zijn beschermde plekje. Deze plek is nu leeg. Een groot gemis. Maar Jari heeft een plekje gekregen in ons hart. Niets is echt weg, als je het in je hart bewaart.

Het uitspreken van de naam Jari vond ik heel moeilijk, nog steeds wel een beetje. Ik geef ergens een naam aan wat er niet meer is en eigenlijk ook nooit helemaal geweest is. Niemand, buiten Henk en mij om heeft Jari in het echt gezien of kunnen vasthouden. We hebben een naam gegeven aan iets waarvan niemand weet wat het nou echt geweest zou zijn. En toch wil ik het benoemen, want het hoort bij ons. Voor ons is het er wel geweest en zal het voor altijd bij ons blijven. Jari.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply