Altijd wat te schrijven, Lucas

De naam lucas

Lucas moest naar de kinderarts voor zijn tweede DKTP-Hib-HepB vaccinatie. Samen met nog een andere vrouw en haar zoontje wachten wij in de wachtkamer. De kinderarts komt binnen. ‘Lucas darf mitkommen’. De andere vrouw en ik staan tegelijk op. De kinderarts lacht: ‘Ich meine der kleine Lucas’.

Lucas, of eigenlijk met de schrijfwijze Lukas, is in Duitsland een veel voorkomende naam. Voornamelijk in Beieren zijn de ouders liefhebbers van deze naam. De gynaecoloog die mij begeleide bij de bevalling vond het leuk dat wij voor een Duitse naam hadden gekozen. ‘Zo’n mooie naam heb je in het Nederlands niet hè’. Jawel mevrouw de gynaecoloog ook in Nederland is dit een populaire naam. In 2018 stond Lucas/Lukas zowel in Duitsland als in Nederland in de top 10. In Nederland stond deze naam op plek 7 en in Duitsland op plek 10. Inmiddels is de naam in Duitsland uit de top 10 verdwenen en is de naam in Nederland gestegen naar de derde plek.

In Duitsland spreek ik Lucas uit op zijn Duits. Dus met een /oe/. En in Nederland gewoon op zijn Nederlands. Dus met een /uu/. Mijn Duitse collega’s vinden het altijd heel grappig hoe Lucas in het Nederlands wordt uitgesproken. Mijn Nederlandse collega’s vinden het daarentegen weer heel grappig hoe de naam Lucas in het Duits klinkt.

Lucas betekent: lichtbrenger en ‘der bei Tageslicht Geborene’. Je spreekt het anders uit maar het heeft in beide landen dezelfde betekenis. 18 oktober is der Namenstag für Lucas. Op deze dag wordt de feestdag van Sint Lucas gevierd. Lucas was één van Jezus zijn leerlingen en heeft het Lucas-evangelie geschreven. Naast leerling was hij ook arts en schilder. In Venetië hangen drie schilderijen die hij zou hebben geschilderd. Daar moeten we dus nog een keer naar toe. Vele ziekenhuizen zijn naar hem vernoemd.

Wie had dat 21 eeuwen geleden verwacht. Dat er twee Lucassen zouden zitten wachten in de wachtkamer bij de kinderarts.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply